Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-03-22, 09:27   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3629
Standard

V75-statistik 22/3 Jens Sjöden


Det vinnande systemet förra veckan var speciellt på flera sätt.
Det konstruerades redan på onsdagen – generellt vinner sent inlämnade system mer än de som lämnas in tidigt i veckan.
Jämför t ex hur spelfördelningen ser ut efter onsdagsspelet med den slutgiltiga. I regel är det de hästar som faktiskt segrar, som har bättrat på sina spelprocent.
Det var tur att man gjorde systemet så tidigt. Det blev nämligen en strykning, som gjorde att man fick in den segrande 0%-aren som reserv.

Nollprocentaren ja. Jag tyckte mig höra i TV-sändningen, att hästen var streckad på 0.41% av alla system.
Om den uppgiften stämmer, är det i så fall den näst största V75-skrällen genom alla tider.
Jämför med topplistan på sidan 300!

Det vinnande systemet är också det mestvinnande andelsspelet någonsin.
Det står 4.4 vinnare i ATG:s siffror, det beror på att det var ett system (på 1 920 rader) som lämnats in 4.4 gånger. Det såldes i 44 andelar hos ett ombud i Jönköping.

Den här omgången har varit en årlig tradition sedan 2008. Sex omgångar har avgjorts alltså, statistik över utfallen finns på sidan 259.
Där kan man också följa löpningsförloppen. Momarken har ju ett 240 m långt upplopp, längre än någon bana i Sverige har.
Man kan tänka sig att detta påverkar spårstatistik och löpningsförlopp. Dessutom ska kurvorna vara snäva och galopper i första sväng vara vanliga (i alla fall i kortdistanslopp).

Hursomhelst, på sidan 259 kan man finna att andelen spetsvinnare varit 43%, det är helt genomsnittligt (jämför med listan för svenska banor på sidan 248). Momarken skulle hamna på delad fjärdeplats.
Andelen vinnare bakifrån är 19%, helt normalt (jämför sidan 248).
Varje gång har 1 eller 2 vinnare suttit i position ”bakifrån” (längre bak än 3:e-par), i regel naturligtvis i tilläggsloppen.
En gång blev det dött lopp med spetshästen.

”Spets har man inte så stor fördel av. Ledarhästarna får passa sig på upploppet där hästar bakifrån brukat komma som skjutna ur kanoner.”
Så sa Norges Micke Nybrink, Even Elvenes, på atg.se i torsdags.
Tre gånger i artikeln poängteras att man nu inte kan tänka på det ”svenska” sättet, att spetshästarna skulle vara gynnade.
Det är ingen idé att räkna på spetsstrider. I ingressen skriver man: ”När V75 avgörs i Norge och Momarken på lördag är ledningen inte alls guld värd för hästarna.”
Det finns inget de siffror vi har som stöder sådana tankar, men å andra sidan kan man invända att 6 år och 42 lopp är i minsta laget för pålitligt underlag. Om några år vet vi mer säkert, men från svenska erfarenheter vet man i alla fall att det saknas klara samband mellan upploppslängd och andel spetsvinnare. Se tabellen på sidan 248 (och jämför med sidan 94!).

Tidigare års utfall i korthet:
2008 1 favorit 3 skrällar 696 000 kr (3)
2009 2 favoriter 2 skrällar 121 000 kr (2)
2010 3 favoriter 4 skrällar 520 000 kr (3)
2011 (n) 4 favoriter 2 skrällar 37 000 kr (2)
2012 1 favorit 3 skrällar 6.3 milj kr (3)
2013* 2 favoriter 2 skrällar 96 000 kr (5)
*) 2013 innehåller ett dött lopp mellan en favorit och en skräll

Siffran inom parentes anger antalet spetssegrar.

Det är positivt att det skrällt i minst två lopp varje år. Det har alltid blivit utdelning i alla tre vinstgrupper. Femmorna har betalat i intervallet 17-809 kr.

V75-1: Silver, autostart, medeldistans. Struken: 9
1 Jaguar ”aldrig två raka” Broline (36%) har sällan långa formtoppar, men nu har han varit bra i båda starterna i år.
Särskilt bra tycker jag han var i årsdebuten, då överraskade han i alla fall mig rejält och visade lite högre kapacitet än jag trodde han hade.
Ändå tycket jag väl att det är en häst som aldrig borde vara favorit; det är just efter ett par bra lopp han börjar prestera sämre igen. Momarkens bana ska visst vara lite svårbemästrad också.
Och innerspåret är ett aber då det gäller att infria favoritskap (sidorna 29 och 80).

6 Burning Line Gral (14%) har blivit hårt betrodd i varje start sedan en imponerande insats under elitloppshelgen förra året.
Dock har han inte varit nära att prestera på den nivån igen. Det påminner mig om ett reportage i Guiden för ett antal år sedan, där man följt upp de som segrat just under elitloppshelgen.
Det visade sig vara påfallande ofta så att de inte kommer tillbaka - det är slitsamma prestationer som utförs då.

3 Stormysky (17%) sitter i ledningen direkt och har toppform. Given tipsetta och även ett av omgångens bästa spikbud.

12 Your Highness (16%) är säkert bästa hästen, i alla fall om man med det avser vem som har mest pengar på kontot efter avslutad karriär.
Dessutom är hon sto, och sådana är finfina spelobjekt i Silver (sidan 93!).
Bra kusk och stallform är ytterligare plusfaktorer. Ändå är det rimligen svårt i första starten efter lång vila, utan optimal balans och från svårt läge. ”Bara” tipstvåa.

Nu återstår sju stycken icke nämnda, utländska hästar som är mycket svårbedömda. De är inte ens klickbara på atg.se. Men de har tillsammans bara 17% av spelet på sig och generellt är det svårt för norska och danska hästar att hävda sig i Silver. Alla fyra topprankade är travsäkra dessutom, de ska väl knappast göra bort sig samtidigt. Men visst är det lite travlotto över det hela.

V75-2: Klass I, autostart, kort distans. Strukna: 5, 8, 12
Spelarna tror att 1 Pedro Bi (47%) är Reijo Liljendahls bästa chans.
Det tror inte jag, utan är mer inne på Stormysky i föregående lopp. Pedro Bi har provat V75 två gånger tidigare. Senast var han duktig som tvåa, men det var mot billigt motstånd i ett lärlingslopp.
För tre starter sedan var han fyra från ledningen mot Klass II-motstånd.
Jag tycker helt enkelt inte han visat tillräckligt för att vara motiverad favorit på V75.

Frode Hamre tror hårt på sin 6 Invictus (5%), och visst verkar det vara bästa hästen i loppet då man kollar siffrorna. Dessutom nedstruken till underbara 5/1640a (kolla sidan 118 för att se vad en sådan nedstrykning innebär i klassen…!).
Spikbud i ett lopp som blivit ganska enkelt efter flera strykningar.
Något lopp ska väl norrmännen vinna och det här ser ut som den bästa chansen, i varmblodsloppen i alla fall.

V75-3: Stoeliten, autostart, medeldistans. Struken: 11
Här tycker jag det är lite synd att man strukit 11 Braås Palema. Hon blev så upphaussad under fredagen och hade säkert blivit spelfavorit till slut, men hade ju en hemsk uppgift att lösa med uselt spår mot bra hästar och skulle nog ha förlorat.
Tänk på, att 7 Chocolatique (2%) är först i turordningen och nu får närmare 5 miljoner i spelkronor på sig, då hon är först i turordningen.
Det lär i slutändan innebära, att hon har 5 procentenheter mer spel på sig än vad som syns i strecklistan.

”Om man tittar på magen är hon 20 kg från toppformen” sa tränaren till storfavoriten 5 Nalda Nof under fredagens travsändning.
Det låter ju inte så övertygande. Går det att vinna V75 under sådana förutsättningar… undrar om en ölmagad Usain Bolt fortfarande skulle kuta ifrån motståndet?
Här är favoriten säkert bästa hästen, och hon har ju bästa läget också. Ändå en svårbedömd chans.

3 Simb Ruby såg ut att bli bortglömd, men det blir nog ändring på det nu efter strykningen. I alla fall gjorde hon två jättefina lopp i Guld nyligen och nu är motståndet mycket enklare.
Hon spurtar alltid starkt, det är lätt att se henne vinna det här.
Men tre galopper de fem senaste är förstås illavarslande; Momarken är ju därtill känd som en särskilt galoppgenererande bana.

Intressant statistik för lopptypen finns på sidan 190. Resultatprofilen är tydlig! Frågan är om spårstatistiken är applicerbar i Norge, men i Sverige visar i alla fall 3 och 5 bäst resultat i sådana här lopp. Just favoriternas spår.

Bakom de nämnda hittar man fem svårbedömda, oklickbara hästar.
Men det finns i alla fall inget i siffrorna som tyder på att de ska ha chans.

V75-4: Kallblod, lopp med ett tillägg, medeldistans. Struken: 4
Norge har en annan voltstartsmetod än den svenska, så spårstatistiken på sidan 229 behöver man inte ta hänsyn till.
Övrig statistik ska dock vara applicerbar.

Tre gånger har det funnits gigantiska favoritskap i sådana här lopp, på 93%, 94% och 95%. Alla hette Järvsöfaks, och den typen av favoritskap existerar inte längre. Det finns en topplista på sidan 301 över tidernas största favoritskap, och denna har inte behövt uppdateras sedan 2007.

Detta sagt, för att storfavoriter annars brukar ha det svårt i sådana här lopp. Man kan följa resultaten på sidorna 228-229 och finna att bara en enda av tio ”dagens största” lyckats infria.
Det har ändå varit riktigt stora favoriter, streckade på upp till 89% i den numera hemliga streckfördelningen.

Man kan också se, bland annat i tabellen längst ned på sidan 229, att tilläggshästarna spelas alldeles för hårt. De har något sämre chanser än de på start rent generellt, men spelas trots det oerhört mycket mer.
Spelarna är inte medvetna om den skillnaden helt enkelt.

Tilläggshästarna får många fler favoritskap, trots att de varit avsevärt färre till antalet. Av de elva vinnare som betalat över 15 i vinnarodds, har tio stått på startvolten!

13 Gylden Balder (46%) är säkert bästa hästen. Men lika säkert är han överspelad i förhållande till chans. Travronden påminner om, att han vann bara knappt vid en snarlik uppgift förra året. Och då hade han toppform… sedan dess har han som bekant varit nära döden och fått blindtarmen bortopererad.
Det är alls inte säkert att han hittar tillbaka till sin forna kapacitet.
Speciellt inte direkt i första starten. En svag favoritchans faktiskt.

Överlägset mest sannolikt är att vinnaren återfinns på startvolten.
Tabellen på sidan 230 är också intressant, den visar att vinnaren med nära nog 100% sannolikhet finns rankad 1-6 av Spelarna.

Efter fredagsspelet finns då tre individer att välja på. 2 Lix Mollyn är sist på turordningen (läs på sidan 213 vad det innebär) och så är han svensk.
Norska kallblod brukar vinna i Sverige, och det är rimligt att anta att de vinner på hemmaplan också. Då återstår 3 Horgen Kinge (4%) och 6 Norheim Järv (6%).
Dessa kan jag inte bedöma, men statistiken talar för dem i alla fall.
Den senare har klart bättre lutning på sin individuella statistik och får tipset på det.

V75-5: Klass II, autostart, lång distans
Att bakspår inte skulle betyda så mycket över lång distans är något man fått höra till leda, inte minst under dagens TV-sända tips.
Det finns inget fog för den uppfattningen, vilket bland annat en överskådlig jämförelse på sidan 33 visar. Det bakspår som gynnas är 9, av den enkla anledningen att positioners betydelse ökar då det är lång distans.
Det är inte roligt att behöva trava i andra- eller tredjespår över 2 640 m.
Från 9 är man på innerspår hela vägen. I kortloppen är det en del som orkar gå utvändigt och vinna ändå, men att göra motsvarande i ett långlopp kräver att man är förkrossande överlägsen.

Tidigare har 8 favoriter haft spår 12 i 2640a-lopp, två av dessa har infriat.
Det säger kanske inte så mycket. Indextalet för ickefavoriter är mer pålitligt, och det är så lågt som 0.6. Nästan en halvering av chansen från spår 12 alltså.
Mer detaljerad spårstatistik finns på sidan 32. Med den reservationen, att det kanske inte är precis samma siffror som gäller i Norge.
Men banorna mäter 1000 m och startbilen är densamma, så förmodligen är det inga stora skillnader.

10 Oldwildwest (8%) är också spårmissgynnad, den hade fått tipset annars. Nu går tipsettan istället till gynnade 5 Reims Gasti (10%).
Den är mest spelad av de klickbara hästarna. Sedan följer den allra mest spårgynnade hästen (sidan 32 igen!), 1 Yankee Blueblood (8%).
Båda är måstestreck på kupongen i ett svårbedömt lopp.
Man kan följa resultaten från tidigare körda lopp på sidan 145, och konstatera att vinnaren ”alltid” finns rankad 1-5 i alla fall. En billig helgardering.
Som kuriosa noteras en tidig 15 000 kr-insats (vinnare) på favoriten 12 Solo Nolo (33%).

V75-6: Guld, autostart, kort distans. Strukna: 8, 10
Här flyger 4 Photo Sea (1%) till ledningen. Därifrån vinner han om kusken vill. För några veckor sedan bjöds vi ännu ett exempel på, att även lågprocentare vinner när de körs i ledningen.
Ingen har väl hunnit glömma hur tvåprocentaren Goldomaster däckade alla direkt i V75-1?

Men nu kör man ju inte i ledningen. Det är inte kutym att svara spets med en mindre betrodd häst, det är bara några gånger per år man får uppleva detta fenomen.
Jag påminns om ett citat från storspelaren Christer Eriksson (sidan 311): ”Det är kuskarna som vinner loppen. Det är aldrig hästarna. Hur det går i loppen beror bara på hur kuskarna kör.”

Det är inte lätt att ta ledningen från innerspår bakom bil, bara 1/10 lyckas.
1 Francais du Gull (52%) hade samma läge ifjol, då blev det galopp.
Det är ett vanligt utfall om man laddar från innern. Men den här individen är så pass startsnabb, att det inte är orimligt att tro att han är den där en av tio – om inte Photo Sea varit med förstås. Den är mycket mer startsnabb och har dessutom ett spår som är enklare att spetsa från.
Vad som kan tala för favoriten, är att 4 har en ny kusk som kanske inte känner till hästens startsnabbhet eller helt enkelt väljer att inte ladda.
Men det är lite långsökt att, som TV-tipparna, ha detta som u-tips.

Favoriten vinner ett lopp om året och är ingen ”riktig” guldhäst. Att han ska vinna två raka i Guld tror i alla fall inte jag.
Senast hade han 5/1640a, såklart han vann då, det gör alla.
Och motståndet var enklare.

Nu gör jag skolboksmisstaget att tippa bästa hästen istället för spetshästen. Det spelar ingen roll om den senare är mycket sämre, den segrar ändå med proportionerna 4:3 ungefär.
Från sjundespår bakom bilen blir det med stor sannolikhet vingel, vilket de flesta gånger är loppavgörande. Ändå kan jag inte tippa mot 7 BWL Champion (17%), då klasskillnaden är så stor som den är.
Med bara sju motståndare ska det väl gå? Han borde inte hamna värre till än sist, och mot de här vinner han ju från dödens. En bra spik.

V75-7: Brons, autostart, medeldistans
6 KLM Buymethemoon (18%) tar sannolikt ledningen, trots ett lite knixigt spår. Därifrån är det sannolikt att han vinner. Klar tipsetta.
Det är en väldigt bra häst dessutom som kan vinna även med andra löpningsförlopp.

Streckfördelningen är tyvärr hemlig numera, men feelingen säger att det här är det lopp som Spelarna garderar hårdast idag.
I början av kapitlet för Brons (sidan 94) nämner jag det fenomenet, att just sådana här lopp kan vara de som övergarderas mest och oftast.

Intressant, loppspecifik statistik finns på uppslaget 104-105. Den talar inte för någon stor skrällrisk, tvärtom är det rank 1-3 som gäller.

10 Huge Star (8%) är fjärdehandare och om man tar tre ska man nog ta med den också. Sören Englunds spalt ”Tusenlappen” i Expressen har under närmare 17 år regelbundet lämnat ut vinnande högoddsare.
Och idag är det just Huge Star som är hela omgångens bästa spel.

Sammanfattningsvis…
… så finns det tre starka spikbud i omgången i 3 Stormysky (V75-1), 6 Invictus (V75-2) och 7 BWL Champion (V75-6). Behöver man fyra spikar så ligger 6 KLM Buymethemoon i sista närmast.
Intressant är, att ingen av dessa fyra är favorit. När hände något sådant senast? Normalt är det ju så, att de mest spelade också har de bästa chanserna.

Men förra veckan vann inget av analysens spikbud, trots att dessa var spelade till galna 62% och 72%. I en omgång där 36 av 66 startande (efter strykningar) är okända, utländska hästar som inte ens ATG kan tillhandahålla information om, är naturligtvis felmarginalen mycket större än vanligt. Travlotto säger många, och det är svårt att argumentera mot.
Men det är roliga lopp och säkert lärorikt att titta på.
Och lite extra spännande med en liten lapp med de fyra spikbuden på (om den inte är död efter två lopp förstås…).
Den här veckan belastar V75 nöjeskontot istället för spelbudgeten. Lycka till med spelbesluten!

Källa: http://www.storavinster.se/statistikanalys-v75-8447373
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
incitatus (+5), mr_stylez (+5), Emanresu (+10), Lillis (+25), sandro (+25)
Migge är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat
Svara



td